Havekål Brassica oleracea L.

Grønkål, ’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’

Plantebeskrivelse

Grønkål, ’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’ er ikke en landrace. Sorten tilhører gruppen af hovedkål, der vokser som en kort, ikke-forgrenet stængel, der har spiselige bladrosetter. Bladene er lysegrønne. Den danner ikke hoved. Smagen er bitter. Den blomstrer i andet dyrkningsår, og blomsterne er gule.

Noter: 'Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara' er en handelssort, lanceret i 1972 af
A. Hansens Amagerfrø A/S.

Sorten har lysgrønne, velkrusede blade og opret, middelhøj stok (47 cm).
Sorten klarede sig godt i begge dyrkningsår med højt udbytte, begrænset angreb af tipburn og 100% brugbare planter, selvom kun få var helt fejlfri.
Sorten er på niveau med den kommercielle sort ’Reflex’ i de nævnte egenskaber.

Historie

Fra middelalderen og frem til 1600-tallet var det først og fremmest grønkål, man dyrkede i Nordeuropa og Danmark, da den er meget vinterhårdfør her.

Grønkålen har spillet en vigtig rolle for vores ernæring i Danmark. Den gav et vigtigt tilskud til kosten af c-vitamin, karotin, B1-vitamin, kalk og protein.
Og så kan den tåle frost. Man kunne have frisk grønkål langt ind i vinteren, og selv til påske var der lidt næring og vitaminer at høste i kålgården. Derfor sagde man
Hvor grønkål går ind
Ej høres doktorens trin


Kålen gav også anledning til meget overtro. Mange steder var det for eksempel almindeligt at tage varsler af kålen, idet planter med hvide, brogede eller på anden måde usædvanlige blade varslede ulykke eller dødsfald.

Sorten ’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’ er forædlet af A. Hansens Amagerfrø A/S og lanceret i 1972.

Forsøg

Ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, AgroTech i Høje Taastrup og virksomheden ’Aarstiderne’ i Barritskov udførte man forsøg med gamle danske grønkålssorter i årene 2009-11.
Formålet var at undersøge: a) Om der er gamle sorter der er velegnede til nutidig miljøvenlig dyrkning og b) Om der er gamle sorter, der vil være velegnede som råvarer til nutidige fødevarer. Sorterne blev desuden demonstreret på Dansk Landbrugsmuseum, Frilandsmuseet og i Den Økologiske Have.
Forsøgene var en del af ”Tilskudsordning til demonstrationsprojekter om bevaring og bæredygtig udnyttelse af danske spiseplanter” i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Hele NordGens samling af danske sorter blev afprøvet imod en nutidig sort: Reflex F1. Planterne blev dyrket efter økologiske retningslinjer i Årslev i både i 2010 og 2011 for at sikre sig det bedste udgangspunkt for at udvælge de mest lovende med hensyn til miljøvenlig dyrkningsværdi og råvarekvalitet.

Der blev i alt dyrket 11 gamle grønkålssorter: ’Lav kruset Harvester’, ’Lav kruset Indu’, ’Lav opretvoksende Lavo’, ’Halvhøj kruset Bona’, ’Halvhøj kruset Konserva’, ’Halvhøj ekstra moskruset Tiara’, ’Halvhøj kruset Hunderup’, ’Halvhøj ekstra moskruset Kurla’, ’Høj Amager Ama’, ’Høj Amager Sundby Torve’ og ’Høj Amager Toftø’. Alle blev sået ultimo april, plantet ud medio juni og høstet primo september.
Sorterne blev dyrket økologisk og vandet efter behov.
Råvarekvaliteten blev bedømt ved høst.

Resultater:
Der var stor forskel på sorternes udbytte og ikke mindst kvalitet og udseende. Generelt var der problemer med tipburn og gule spidser. Desuden er nogle af sorterne beregnet til maskinhøst, andre til håndhøst. De lave sorter med meget lav stok og en bladroset af lange brede blade blev tidligere hovedsageligt anvendt til maskinhøst til industrien.
Den moderne F1-sort ’Reflex’ var klart den mest ensartede sort, men der var flere af de gamle sorter, som uden tvivl kunne dyrkes igen. Følgende sorter anbefales:
’Halvhøj Kruset Bona’ (NGB 1831), ’Halvhøj Kruset Konserva’ (NGB 1832), ’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’ (NGB 1833).

Andre forsøg
Sorten blev smagsbedømt (sensorisk profilering) i MaxVeg projektet, som løb i perioden 2010-2014, støttet af Det Strategiske Forskningsråd. I projektet undersøgte forskere, om der var smagsforskel på gamle, danske sorter og nyere, forædlede. Formålet var at udvikle nye værktøjer og strategier til at øge forbrugernes præference for og indtag af bitre og stærktsmagende rodfrugter og kåltyper med maksimalt indhold af de sunde forbindelser.

’Halvhøj Ekstra Moskruset Konserva' karakteriseres som en af de bitre og stærktsmagende grøntsager.

Læs mere på www.maxveg.dk.

Anvendelse

I mange husholdninger på landet spiste man grønkål hver dag: grønkålssuppe – gerne med byggryn - til hverdag og grønlangkål om søndagen.

Om grønlangkål skriver Bi Skaarup på historiskmad.dk: Beskrives (defineres) ofte i vor tid som kål, der er serveret i lange stykker, men udtrykket "lang" går snarere på jævningen. Brugen af dette ord i den betydning ses bl.a. i Carl Müllers Den Danske Huusmoder, København 1793, side 223 §. 25 Fyldt Kalve= eller Lammebryst…
"Når de ere møre, sies denne Suppe, som ikke maa være for lang…".

Man havde desuden en tro på, at kålen hjalp mod alskens sygdomme:
”Den klarer synet, giver kvinder brystmælk, renser deres blod og stimulerer fordøjelsen”.

Litteratur

Dyrkning af køkkenurter, på friland og under glas (1951) af Tønnes Bacher og Frode Sørensen (red). København: Emil Wienes.

Folk og flora: Dansk Etnobotanik af V.J. Brøndegaard (1987, 2. udg). Rosenkilde og Bagger. Kapitel om havekål.

Gamle danske sorter af grønkål (2011) af Gitte Kjeldsen Bjørn og Ulla Kidmose, Institut for Havebrugsproduktion, Forskergruppen for Vegetabilier, i Frugt & Grønt, bind 10 nr. 2, 2011 s. 74-75.

Havebrugsbotanik af Jensen og Jacobsen (1989). København, KVL.

Stammeforsøg med grønkål 1968-70 (1971) af Statens Forsøgsvirksomhed
i Plantekultur. 1012. meddelelse, 73. årgang, 28. oktober 1971. Udgivet af
Statens Planteavlsudvalg.

Moderne kål: Det gamle, det nye, det rå og det søde af Louise Windfeldt (2010). Artikel på hjemmesiden Slow Food Copenhagen.

Opskrifter

Grønkålstatar m. lynsyltede skalotteløg og hyldebær
Af: Amalie Ørsted, kok og kogebogsforfatter
Ingredienser:
Skalotteløg
Grønkål
Hyldebær
Olie
Eddike

Skalotteløg skæres i tynde skiver og lægges i en syltelage bestående af ca. lige dele olie og eddike, en lille smule salt og sukker tilsættes for at opveje eddikens kraftige syre. Lad skalotteløgene trække i lagen i ca. en halv time. Grønkålsbladene skæres fri af stokken, skylles og hakkes meget fint. Løg, grønkål og en håndfuld kogte hyldebær (alternativt kan bruges ribs eller tørrede tranebær) blandes sammen. "Tataren" arrangeres på et stykke ristet brød med en lille klat persillemayo (hakket persille vendt i en mayonaise).

Få fat i frø

’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’ findes som accession i NordGen, NGB 1833.

Frø kan bestilles fra NordGen til forsknings- og forædlingsformål hele året. I en begrænset periode om foråret (i 2021 er det fra 1. marts) kan også hobbydyrkere bestille fra NordGens hobbysortiment.
Læs mere her.

www.growingdiversity.info bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og giver info om, hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. www.growingdiversity.info bruger primært cookies til trafikmåling, login og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere om cookies på www.growingdiversity.info her--